Donemus receives grant of €10K from the Prins Bernhard Cultuurfonds

Geplaatst op

The Donemus Foundation is very excited to receive a grant of €10K from the Bernhard Cultuurfonds for Donemus Records. With this investment, Donemus can boost its activities around its several labels. During these hard times, composers, musicians, ensembles can be present worldwide at all platforms like Apple Music, Spotify, Deezer and many more…   

Sinds maart 2020 hebben veel musici, ensembles en orkesten wereldwijd hun kernactiviteiten in de ijskomst moeten zetten. COVID19 heeft de cultuur en vooral de podiumkunsten sterk geraakt. Bijna alle concerten zijn geannuleerd. Op dit moment worden sommige kleinschalige initiatieven weer hervat. De symfonische muziekwereld zal echter op z’n minst de rest van dit jaar in een zware dip blijven. Veel musici zien hun inkomsten sterk dalen. De segmenten van de muziekindustrie die nog steeds goed draaien, zijn de streaming-diensten. Iedereen luistert nog steeds naar muziek, zeker zolang de mogelijkheden om in het openbaar naar muziek te luisteren zeer beperkt zijn. Zo slagen de grote labels in de muziekindustrie erin om te overleven.

Here you can find the description of our project, in Dutch.

Doel van dit project

  1. Het project ‘Audio Online’ nodigt hedendaagse componisten en actieve muzikanten en ensembles uit om via Donemus Records gearchiveerde opnames digitaal uit te brengen, om zo een groter en breder publiek te bereiken voor hun muziek, zeker in deze moeilijke tijden.
  2. Dit project gaat niet over fysieke CD’s, maar over wereldwijde digitale distributie.
  3. Dit project gaat niet over het produceren van opnames, maar over het distribueren van reeds bestaande opnames.
  4. Met dit project verdienen zowel de componisten als de uitvoerders een eerlijk deel van de royalty’s aan online distributie. Bovendien zullen gedistribueerde opnames een uitstekend promotiemiddel zijn voor zowel componisten als uitvoerenden.
  5. Componisten en uitvoerenden zullen worden gehoord en aandacht krijgen in een wereldwijde markt van streaming-diensten. Het zal hen helpen om hun internationale zichtbaarheid te vergroten, waardoor ze wereldwijd meer belangstelling kunnen krijgen van ensembles, dirigenten en programmeurs.

Project beschrijving

Uitnodigen van muziekpartners

Van veel openbare concerten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, zijn goede opnames beschikbaar. De meeste concertzalen beschikken over hoogwaardige opnameapparatuur. Soms zijn deze opnames uitgezonden op een lokaal radiostation, maar meestal is die audio ergens gearchiveerd. Donemus heeft een sterk netwerk met klanten in meer dan 80 landen. Werken die door Donemus worden uitgegeven worden jaarlijks op honderden concerten uitgevoerd. Deze partners kunnen we direct benaderen voor dit project. Donemus is al in gesprek met o.a. November Music, Omroepen etc. om gearchiveerde opnamen onder het stof vandaan te halen voor online distributie.

Afspraken eenvoudig vastleggen

Donemus heeft een workflow gecreëerd waar zowel muzikanten als componisten hun opnames kunnen uploaden en de contactgegevens van alle rechthebbenden (zoals solisten, dirigent, ensemble) kunnen doorgeven. Op basis van de ingevoerde gegevens creëert Donemus een digitale conceptovereenkomst. In dit project zijn de deelnemers niet verplicht om hun intellectuele eigendomsrechten over te dragen, maar geven ze Donemus een licentie om hun content online te verspreiden. Met andere woorden, overeenkomsten kunnen digitaal worden geregeld en hoeven niet te worden ondertekend op papier. De rechthebbenden ontvangen automatisch een e-mail met het verzoek om in te stemmen met de conceptovereenkomst. Zodra elke partner de overeenkomst digitaal heeft goedgekeurd, kan Donemus de productie van de opname voorbereiden voor online distributie. Stichting Donemus Beheer staat garant voor het langdurig bewaren van de overeenkomst en de inhoud ervan. Als non-profit organisatie garandeert het dat de opnames veilig zijn en niet aan een derde partij kunnen worden verkocht.

Voorbereiding van releases

Om een opname klaar te maken voor distributie, zorgt Donemus voor de mastering om de geluidskwaliteit te verbeteren waar dat nodig is, zoals het verwijderen van ruis, applaus, het normaliseren van het volumeniveau, enzovoort. Donemus maakt het artwork op basis van een standaard sjabloon, tenzij de rechthebbenden de voorkeur geven aan hun eigen artwork. Donemus stelt de combinatie van werken op een release voor, van een single van een paar minuten tot een album met een uur muziek of nog langer.

Beheer van metadata

Donemus heeft een contract getekend met FUGA. Dit is een wereldwijd toonaangevende aggregator die muziek van vele labels indient bij online muziekplatforms zoals Apple Music, Spotify etc. FUGA is een van de 5 ‘preferred suppliers’ van Apple en bewijst daarmee hun hoge standaarden en de kwaliteit van de metadata. Als aggregator op topniveau biedt FUGA geavanceerde opties om klassieke muziek te categoriseren en te classificeren. Hun portal biedt vele velden om de verschillende rollen in te voeren zoals ensemble of orkest, dirigent, solist en componist. Donemus hanteert EAN- en ISCR-codes, past alle ‘Apple styleguides’ toe met betrekking tot alle details in de naamgeving van artiesten en composities en tracks. Het FUGA-platform biedt de mogelijkheid om biografieën en foto’s van alle artiesten (solist, dirigent, etc.) toe te voegen alsmede extra informatie aan het werk, zoals tekst of een booklet in PDF en zelfs partituren in PDF zodat men tijdens het beluisteren van de opname kan meelezen.

Het bereiken van publiek

Dankzij FUGA is Donemus Records al aangesloten op 50 digitale distributieplatforms. Het meest bekend zijn Apple Music en Spotify. Er zijn echter veel interessante niche-platforms waar het nieuwe repertoire van de hedendaagse klassieke muziek zeer gewaardeerd wordt. Sommige, zoals Primephonic, Tidal en High Res Audio verrijken opnames met de toegevoegde content die Donemus via FUGA kan inzenden.

Fair Practice voor componisten en musici

Componisten en uitvoerders krijgen een billijk deel van de inkomsten. Componisten krijgen 25 procent en uitvoerenden samen 50 procent van de verdiende inkomsten. Donemus houdt 25 procent over voor de eigen inspanningen. Een eerlijke en transparante vergoeding maakt dit project zeer aantrekkelijk voor partners, van solisten tot symfonische orkesten.

Uitbreiding van de reikwijdte

Donemus Records wordt gelanceerd met het label Composers’ Voice. Deze naam is ontleend aan het verleden toen Donemus LP’s en fysieke CD’s produceerde. Het richt zich op opnames van werken van componisten die bij Donemus worden uitgegeven. Vrijwel de gehele back catalogus van 223 CD’s komt ook via FUGA beschikbaar. Donemus publiceert, vertegenwoordigt en promoot 650 componisten, meestal levende Nederlanders, maar in toenemende mate ook uit vele andere landen zoals bijvoorbeeld België, Duitsland, Italië, Polen. Veel van deze auteurs zijn aangesloten bij Buma/Stemra en genereren dus ‘Nederlands copyright’.

Tot nu toe hebben deze componisten genoeg opnames ingediend voor zo’n 150 releases, wat hun enthousiasme en vertrouwen in dit project en in Donemus duidelijk maakt. Het plan is echter om de scope van Donemus Records uit te breiden naar meer dan de componisten die door Donemus worden gepubliceerd.

In het najaar 2020 zal Donemus een nieuw label lanceren, Musicians’ Voice, met de intentie om deze diensten aan te bieden aan elke componist en musicus. Dit zal onze partners zoals orkesten, ensembles en solisten de mogelijkheid bieden om een nog breder scala aan opnames in te dienen. Voor velen van hen is het erg moeilijk om de weg naar Apple Music en Spotify te vinden. Nu al ontvangt Donemus opnames van muzikanten en orkesten uit heel Europa. Het nieuwe label komt tegemoet aan de groeiende vraag naar de diensten die Donemus aanbiedt.

Donemus Stichting

De Stichting Donemus Beheer bezit de uitgaverechten van meer dan 15.000 hedendaagse klassieke werken van 650 componisten. Oorspronkelijk opgericht in 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Donemus is een non-profit organisatie met een bestuur van vertegenwoordigers uit de muziekwereld. In 2013, toen de Nederlandse regering alle steun aan enkele grote kunstorganisaties introk, nam de nieuwe Stichting de uitgavetaak over van Muziek Centrum Nederland. De Stichting is verbonden aan Donemus Publishing BV, die namens en in opdracht van de Stichting de dagelijkse administratieve en uitvoerende werkzaamheden verricht.

De Stichting tekent jaarlijks 400 nieuwe uitgave-contracten. Ze begeleidt jonge componisten aan de Donemus Academie. Deze cursus wordt zowel gegeven op het Donemus-kantoor in Den Haag als op de afdeling Compositie van verschillende Nederlandse Conservatoria.

Donemus koestert zo’n 1000 gescande werken van Forbidden Music Regained, een project gericht op het bewaren en beschikbaar stellen van muziek van componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verboden.

De Stichting heeft de ANBI-status, wat betekent dat zij erkend is als een Algemeen Nut Beogende Instelling.