Kris Oelbrandt: trappist en componist

Geplaatst op

Kris Oelbrandt: Trappist of componist, wat komt eerst?
Die twee zijn zo vervlochten dat ik echt niet kan kiezen. Zelfs chronologisch valt er geen onderscheid te maken. Rond mijn 15de begonnen beide lijnen zich af te tekenen. Ik kwam in aanraking met de trappistenabdij van Zundert en was totaal ondersteboven. Het klopte gewoon!
Een tijdje later ben ik een week gaan meeleven. Ik herinner me nog het gevoel dat ik had tijdens de terugrit naar huis: de drukte van de wereld die terug op me afkwam. Ik miste al meteen het stille gemeenschapsleven. Op mijn 18de ben ik gaan aankloppen om in te treden. ‘Ga jij maar eerst muziek studeren’, zeiden de monniken. ‘Wij lopen niet weg.’

Wat trok jou als tiener zo aan in het trappistenleven?

(Lieve Wouters in KerkNet)

Het riep een gevoel op van in mijn vroege kindertijd toen mijn vader me meenam naar de mis. Ik was een tijdje misdienaar. Stil bij het altaar zat ik te luisteren naar wat ik niet begreep. Ik bekeek de glasramen, de kelk. Op een of andere manier sprak het tot mij. Ik voelde er vrede in.

Als puber raakte ik op een ander spoor, maar midden in die periode kwam ik in die stille omgeving en werd ik overmand door diezelfde sfeer van vroeger in de kerk. Mijn moeder fronste de wenkbrauwen toen ik zei dat ik een week wilde gaan meeleven, maar het mocht.

Lees meer op KerkNet….